Κυριακή 20 Απριλίου 2008

ΘΑ...ΘΑ...ΘΑ...

Το περυσινό καλοκαίρι, χιλιάδες συμπολίτες μας έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Είδαν το βιός τους να τυλίγεται στις φλόγες, πολλοί από αυτούς έχασαν και την ίδια τους τη ζωή, εκατοντάδες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε την ανικανότητά του. Κι αφού η Ελλάδα μετρούσε τους νεκρούς της, ο Πρωθυπουργός της χώρας, φόρεσε τα καλά του, και με τις κάμερες να εστιάζουν στα σχεδόν δακρυσμένα μάτια του, κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προσφέροντας άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 ευρώ ανά οικογένεια. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε με τη σειρά του μια ατέλειωτη λίστα από μέτρα που θα απάλυναν με κάθε τρόπο τον πόνο των πυροπαθών.

Τι συνέβη όμως στην πράξη, στους 7 μήνες που μεσολάβησαν από το σβήσιμο και της τελευταίας εστίας φωτιάς; Όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με τις πομπώδεις και γενναιόδωρες ανακοινώσεις των ιθυνόντων;

ΟΧΙ. Από τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε στις 09/04/08 το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι στο νομό Ηλείας, μία από τις περιοχές που καταστράφηκαν στο μέγιστο βαθμό, έχουν υποστεί ολική καταστροφή 199 κατοικίες και άλλες 266 χρειάζονται επισκευές.. Το ίδιο το υπουργείο όμως αποκαλύπτει ότι ως τώρα έχουν υποβάλει μελέτες για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας μόνον 93, ποσοστό 46% αλλά έχουν εγκριθεί οι 49, που σημαίνει ότι σε δρόμο αποκατάστασης βρίσκεται το 24,6% των πληγέντων. Για τις επισκευές κατοικιών έχουν υποβληθεί 83 φάκελοι, το 31% του συνόλου, από τους οποίους έχουν εγκριθεί οι 38, που αντιστοιχεί στο 14% των δικαιούχων. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αποδίδει την καθυστέρηση στο γεγονός ότι το 70% των δικαιούχων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.

Οργισμένοι και αγανακτισμένοι είναι από την άλλη, οι κάτοικοι του νομού Ηλείας και των γύρω περιοχών. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων δεν έχει εκταμιευτεί, οι περιοχές αφέθηκαν στο έλεός τους, η αγροτική παραγωγή πάσχει, και ο κίνδυνος ερήμωσης του τόπου να είναι πλέον ορατός.

«Το τριχίλιαρο εξανεμίστηκε, δεν έφθασε σχεδόν για τίποτα» λένε χαρακτηριστικά.

«Η Πολιτεία έχει ακολουθήσει την οδό της λήθης για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, τέσσερις μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή... Αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα των αρχών, εγκατάλειψη των υπεσχημένων προς τους κατοίκους, και αποσπασματικότητα στις όποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται χαρακτηρίζουν την πολιτική και οργανωτική στάση της κεντρικής διοίκησης».

«Η πολιτεία κωφεύει στις εκκλήσεις μας για ταχύτερη εκταμίευση και παροχή των απαραίτητων οικονομικών μέσων» τονίζει ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας.

«Απλώς ικανοποιητική και στη λογική της άμεσης ανακούφισης» χαρακτήρισε τη πολιτική παροχών προς τους πυροπαθείς και ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: